Search
Search
nl |en-US| de |fr-FR


BROODBAKTIPS
Laatste nieuws
24-04-2017
Pieter Heemeryck scoort in Gran Canaria

Pieter Heemeryck van het DOMO-Scott team werd knap tweede tijdens de Challenge Gran Canaria afgelopen weekend. Hij moest enkel de tweevoudig olympisch kampioen laten voorgaan.
20-02-2017
Mooie tijd voor Sander Heemeryck


Sander Heemeryck van het DOMO-SCOTT triatlon team pakte dit weekend een mooie 5e plaats in de winterduatlon van Hofstade!
17-10-2016
Pieter Heemeryck wint in Mallorca

Pieter Heemeryck van het DOMO-SCOTT team heeft opnieuw een internationale zege beet. Op 14 oktober won hij met voorsprong de Challenge Peguera, een halve triatlon op het eiland Mallorca.
29-09-2016
Piet Huysentruyt in Johannesburg

Piet Huysentruyt kookt in Zuid-Afrika voor het goede doel. 
Hij kookt samen met andere chefs voor een liefdadigheidsdiner van organisatie 'Chefs Who Share’



28-09-2016
Domo Scott 70.3 Ironman Lanzarote

Pieter Heemeryck van het Domo Scott team wint IRONMAN 70.3 in Lanzarote. Proficiat, Pieter!

Bekijk alle resultaten hier



Productnieuws
19-06-2017
Soep in 20 minuten!
Het enige wat je moet doen, is de ingrediënten in het toestel doen, het juiste programma kiezen, 20 min. wachten… en genieten!
09-06-2017
Side-by-Side: Amerikaanse koelkast
De DO930SBS van DOMO is uitgerust met een Total No Frost. Dit betekent dat niet alleen de warmte, maar ook het vocht wordt weggevoerd uit zowel het koel-als vriesgedeelte. Nooit meer ontdooien én geen ijskristallen op je voedsel.
08-06-2017
Compact en handig wafelijzer
Er is niets beters dan verse zelfgebakken wafels. Met dit stijlvol inox wafelijzer kan je meteen aan de slag.
10-05-2017
De perfecte wafels


De perfecte wafels? Die maak je met het Piet Huysentruyt wafelijzer van DOMO. De bakplaten van het wafelijzer DO9149W zijn speciaal ontworpen voor een goede verdeling van het deeg. Deeg erin, even wachten en smullen maar!


lees verder ...
10-05-2017
Ecologisch & krachtig

Een stofzuiger die zowel ecologisch als krachtig is? Het kan! De DO7286S van DOMO is een stofzuiger met energieklasse A én 100% power. Bovendien behoren stofzakken tot het verleden met deze zakloze stofzuiger.


lees verder ...
08-05-2017
My Blender Sport
Maak de lekkerste sportdrankjes helemaal zelf. Doe de ingrediënten in de My Blender Sport , mix met één druk op de knop en je sportdrankje is klaar om mee te nemen. 

lees verder ...
08-05-2017
Stofzuigen in een mum van tijd

Vind je stofzuigen ook een vervelend karwei? Met deze steelstofzuiger DO216SV van DOMO is dit verleden tijd! Het toestel is zeer licht waardoor je zonder moeite doorheen je huis vliegt en dit allemaal draadloos. Nog nooit was stofzuigen zo een plezier.


lees verder ...
24-04-2017
Summer is coming

De zomer komt steeds dichterbij. Hoog tijd om je voor te bereiden op de warmte. Met deze nieuwe ventilatoren hou je jouw hoofd alvast koel.
21-03-2017
Xpower: your daily dose of vitamins

Mix snel je gezonde sapjes, smoothies en sportdranken en neem ze onmiddellijk mee. De Xpower is blender en drinkfles in één. Dankzij de krachtige motor van 1000 W is het toestel ook geschikt voor het crushen van ijs, mixen van noten en bevroren fruit.
lees verder ...
13-03-2017
DOMO goes RETRO

Vind je een witte, grijze of zwarte koelkast ook zo saai? Maak dan van je koelkast een echte eyecatcher in je keuken ! Deze retrogroene koel/vriescombinatie DO919RKG van DOMO brengt leven in je keuken. 


lees verder ...
Video
Slow Juicer
My Vegetable
Power Blender
Kooklessen
My Tea
My Blender
My Coffee
Publicaties
01-08-2014
Test Aankoop - Juli/augustus
Een analyse over Ijsmachines, incl de DO2309L.
lees verder ...
21-03-2014
De Elektro Krant
Keukenrobots
lees verder ...
21-03-2014
Test Aankoop
Blenders
lees verder ...
21-03-2014
Het Laatste Nieuws
Goed Gevoel Ladies Fair - Flanders Expo Gent
lees verder ...
30-09-2013
De Streekkrant
Marc Sleen proeft voor
lees verder ...
30-09-2013
Het Laatste Nieuws
DOMO schenkt Nero-strip bij nieuw wafelijzer
lees verder ...
26-03-2013
Goed Gevoel
Smoothies en fruitsappen zijn snel klaargemaakt, zeker...
25-03-2013
Gazet Van Antwerpen
Blender met meeneembeker ...
lees verder ...
07-03-2013
Gezond Thuis
Win één van de 16 Wok Party sets ...
25-01-2013
Manager Magazines
De ideale partner voor al uw relatiegeschenk, incentives en spaaracties.
01-11-2012
Elektro Verkoop
Een feest op het wereldwijde web
lees verder ...
21-09-2012
Nnieuws.be
LINEA2000 / DOMO Elektro Herentals huldigt nieuwe gebouwen in
lees verder ...
20-09-2012
De Streekkrant
Nieuwe gebouwen voor Domo Elektro
lees verder ...
20-04-2012
Gezond Leven - actie
Piet Huysentruyt wafelijzers te winnen bij het invullen van het kruiswoordraadsel in "Gezond Leven"
lees verder ...
02-12-2011
Het Nieuwsblad
Linea2000 verhuist naar nieuwe vestiging.
lees verder ...
02-12-2011
Het Laatste Nieuws
Electrobedrijf Linea 2000 bestaat 25 jaar en verhuist!
lees verder ...
02-12-2011
Gazet van Antwerpen
DOMO Elektro palmt nieuwe vestiging in.
lees verder ...
Een geslaagd team

 

PRODUCTNIEUWS

  • KEUKENROBOT DO9070KR
  • KEUKENROBOT DELUXE DO9071KR
  • STAAFMIXER DO9021M
  • HANDMIXER DO9022M


Grill tips & recepten
Mixer
space
INGREDIENTEN

De belangrijkste factoren voor het bakken van een geslaagd brood zijn de kwaliteit, de versheid en het correct afwegen van uw ingrediënten.

BLOEM
Bloem is het basisbestanddeel van brood. Het gewicht van de bloem verschilt van soort tot soort. Daarom is het absoluut noodzakelijk de juiste hoeveelheid af te meten met een weegschaal.
Advies : let met het kopen van bloem op de tekst van de verpakking. Er moet op staan dat de bloem geschikt is voor het maken van onder andere brood.
GLUTEN
Gluten zitten van nature in bloem en bevorderen de rijzing van het brood.
GIST
Gist is een micro-organisme dat groeit op diverse plantaardige voedingsmiddelen. Gist heeft het vermogen om suiker om te zetten in alcohol en koolzuurgas, waardoor het zich bijzonder snel vermeerdert. Ideaal dus om het deeg te laten rijzen en het lichter en beter verteerbaar te maken.
Wij adviseren in de broodbakmachine droge gist te gebruiken. Deze (korrel)gist is gemakkelijker te verwerken, langer houdbaar dan verse gist en het geeft een constanter bakresultaat dan verse gist.
ZOUT
Zout zorgt niet alleen voor een bepaalde smaak aan het brood, maar regelt ook de activiteit van gist, maakt het deeg stevig en vast en voorkomt dat het brood te hard rijst.
BOTER/OLIE
Boter en olie geven een betere smaak aan het brood en maken het brood zachter. De boter of olie moet op kamertemperatuur zijn voor u deze bij de andere ingrediënten voegt.
SUIKER
Suiker is de voedingsbron voor de gist en een belangrijk bestanddeel van het rijzingsproces. U kunt gewone witte suiker, bruine suiker, stroop of honing gebruiken. Het geeft een zekere zachtheid aan de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en helpt het brood langer te bewaren.
Let op : gebruik geen grove suiker of suikerklontjes, voor bijvoorbeeld suikerbrood, omdat dit de anti-aanbaklaag van de bakvorm beschadigd.
WATER
Wanneer de bloem vermengd wordt met het water, vormen de gluten zich en wordt de lucht afgesloten, zodat het brood kan rijzen. Bij normale omgevingstemperatuur gebruikt u lauw water om het brood te maken : koud water activeert de gist niet en warm water activeert de gist te sterk.
MELK
Melk doet de broodkorst bruinen, verbetert de smaak van het brood, verhoogt de voedingswaarde en geeft een mooie romige kleur binnenin. Indien u verse melk gebruikt, dan dient u de hoeveelheid water uiteraard te verminderen om het vochtigheidspeil in evenwicht te houden.
Opgelet : gebruik geen verse melk als u het bakproces programmeert met de tijdvertragingsfunctie. De melk zou zuur kunnen worden.
ANDERE INGREDIËNTEN
In kookboeken kunt u recepten tegenkomen die kruiden, noten, krenten, fruit of groente e.d. vereisen. Gebruik steeds verse ingrediënten. Indien u noten, zonnebloempitten, gedroogd fruit of dergelijke gebruikt, raden wij u aan deze vooraf in water te laten weken, goed droog te deppen en dan pas aan het deeg toe te voegen.
Let er wel op dat deze ingrediënten niet te groot en te scherp zijn om mogelijke beschadigingen aan de anti-aanbaklaag te voorkomen.
TIPS VOOR HET BAKKEN VAN HEERLIJK BROOD
  • Neem de bakvorm uit het toestel, alvorens de ingrediënten erin te doen. Zo voorkomt u dat de ingrediënten op de hete verwarmingselementen vallen, waardoor er brand veroorzaakt kan worden.
  • Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn.
  • Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
  • Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
  • Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in de bloem. Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water (melk).
TIP 1
u kunt de versheid van de gist vaststellen door de volgende test te doen : Los in een half kopje lauw water 1 theelepel suiker op en voeg aan dit mengsel 1 theelepel gist toe. Na een paar minuten moet het geheel gaan borrelen en bruisen, pas dan weet u dat de gist vers is.
TIP 2
Ca. 5 tot 10 min na de start van de broodbakmachine kunt u testen of de deegbal goed is. Het deeg moet eruit zien als een gladde, elastische ronde bal. U opent het deksel en raakt even met uw vingers de bovenkant van de deegbal aan.
Let er op dat de kneedhaak doordraait!
Indien het deeg iets blijft plakken aan uw vingers is dit goed. Blijft het deeg plakken aan de bakvorm dan is deze te nat. Blijft het deeg niet kleven aan uw vinger dan is de deegbal te droog.
TIP 3
Zout remt de werking van gist en suiker bevordert de werking. Indien u één van deze twee ingrediënten niet mag gebruiken vanwege een dieet, dan moet u het andere ook weglaten. U krijgt dan brood zonder suiker en zout. Wanneer u direct een nieuw brood wilt bakken, laat u de machine 10 tot 20 minuten afkoelen alvorens deze opnieuw te gebruiken. Verschillende soorten brood hebben een andere structuur en grootte omdat de gebruikte ingrediënten verschillen. Sommige broden kunnen veel vaster en kleiner zijn dan andere. Dit is normaal. Het kan zijn dat u bij sommige recepten de verhoudingen aan moet passen. Daar bedoelen wij mee : de hoeveelheid gist of de hoeveelheid meel of de hoeveelheid water. Nooit alles tegelijk aanpassen. Dit zal namelijk geen effect hebben. De aanpassing kan nodig zijn in verband met: Kwaliteit en soortelijk gewicht van het meel Temperatuurverschillen van de omgeving Versheid van de ingrediënten. Opmerking: gebruik nooit grotere hoeveelheden dan vermeld. Het totaal gewicht van alle ingrediënten mag niet hoger zijn dan 1250 g. Als er te veel deeg gemaakt wordt, kan dit uit de bakvorm rijzen en op het hete verwarmingselement vallen, waardoor er brand veroorzaakt kan worden. Het brood dat u zelf bakt, bevat geen conserveringsmiddelen dus is derhalve ook maar beperkt houdbaar. Indien u het brood luchtdicht verpakt, nadat u het goed heeft laten afkoelen, kunt u het brood een paar dagen goed houden. Uiteraard kunt u het brood ook invriezen, waardoor u het later kunt gebruiken.
 
Basistips
Weeg de ingrediënten altijd zeer nauwkeurig af en let erop dat deze op kamertemperatuur zijn.
Voeg de ingrediënten toe in de juiste volgorde.
Zorg ervoor dat de ingrediënten vers zijn.
Doe de gist als laatste in de vorm. Doe dit in een holletje in de bloem.
Deze mag niet in aanraking komen met zout, suiker en water (melk).

 

PROBLEMEN DIE ZICH KUNNEN VOORDOEN
Er bestaan verschillende factoren die uw brood kunnen doen mislukken. Hieronder zullen wij een aantal voorbeelden van slechte resultaten weergeven en eventueel de oplossingen.
HET BROOD IS INGEZAKT
Indien uw brood ingezakt lijkt langs alle kanten, dan wil dit zeggen dat het deeg te vochtig was. Probeer iets minder water toe te voegen. Wanneer u geconserveerd fruit of groenten gebruikt, laat ze dan eerst goed uitlekken en wrijf ze goed droog voordat u ze gebruikt. Ze zijn langere tijd doordrenkt waardoor ze overtollig vocht bezitten. U kunt ook proberen om een lichtere bloemsoort te gebruiken. Het kan ook overrezen zijn. Het deeg is zoveel gerezen dat het deeg de rijzing niet aan kan. Probeer iets minder gist toe te voegen, 1 à 2 gram.
HET BROOD IS IN HET MIDDEN ONVOLDOENDE GEBAKKEN.
Indien de binnenkant van het brood onvoldoende gebakken is, kan dit aan de gebruikte bloemsoort liggen. Dit gebeurt meestal door het gebruik van zwaardere bloemsoorten, zoals roggebloem of volkorenbloem. Probeer één kneedproces meer te gebruiken wanneer u deze bloemsoorten gebruikt. Wanneer de broodbakmachine het eerste kneedproces heeft beëindigd, zet u het apparaat stop. Stel dan het apparaat opnieuw in en druk op start : het apparaat zal opnieuw beginnen met kneden, er is nu een groter hoeveelheid lucht in het deeg opgenomen. U kunt ook de bruiningsgraad van de korst op donker zetten, waardoor de afbaktemperatuur wat hoger wordt.
HET BROOD IS OVERGELOPEN
Indien uw brood hoger rijst dan normaal, heeft u teveel gist gebruikt. Controleer of u de juiste hoeveelheid en type gist heeft gebruikt. Teveel suiker kan uw gist te veel activeren. Verminder de hoeveelheid suiker en pas ook op voor gedroogde vruchten of honing die veel suiker bevatten. Probeer uw hoeveelheid water met 10 tot 20 ml te verminderen. Denk eraan dat een geringere vochtigheid het gist verhindert te actief te zijn. Het gebruik van een zeer fijn gemalen bloem kan het brood som ook te hard doen rijzen. Deze bloemsoorten hebben niet zo’n actieve gist nodig om te rijzen dan zwaardere of grover gemalen bloemsoorten.
HET BROOD IS TE DROOG
Gebruik iets minder bloem of voeg 1 eetlepel vloeistof toe. Wanneer de broodbakmachine zwaarder deeg mengt of wanneer hij langere kneedtijden gebruikt, kan het zijn dat de machine lichtjes begint te trillen op het aanrecht. Zorg er dus voor dat het apparaat op een stabiel oppervlak staat, niet te dicht in de buurt van een ander voorwerp en ook niet te kort op de rand van het aanrecht.
PLATTE BRODEN
Indien u een door de molen gemalen bloem of volkoren bloem neemt, kan het brood wat platter zijn. Als uw brood helemaal niet rijst, dan is het nodig de gist te controleren. Heeft u niet vergeten de gist erbij te doen ? Indien het brood slechts lichtjes gerezen is, kan het zijn dat de gist te oud was. De activering van gist wordt verhinderd door te koud of te warm water. Kijk ook de gebruikte dosis zout na. Verzeker u ervan dat u niet teveel zout heeft gebruikt.
STORINGSMELDING IN HET DISPLAY
Als het display ‘H:HH’ aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, is de machine nog te warm. Zet het programma stop en trek de stekker uit de wandcontactdoos. Laat de machine volledig afkoelen met open deksel, alvorens ze opnieuw te gebruiken. Als het display ‘L:LL’ aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, is de machine nog te koud. Plaats de machine op een plaats waar het warmer is. Als het display ‘E:E0’ of ‘E:E1’ aangeeft, nadat u op start heeft gedrukt, dient u contact op te nemen met uw winkelier of onze technische dienst. Zij kunnen deze storingsmelding voor u controleren.
VRAGEN DIE FREQUENT GESTELD WORDEN
WAAROM IS ER STEEDS VERSCHIL IN DE HOOGTE VAN HET BROOD ?
De vorm en de hoogte van het brood zijn afhankelijk van de omgevingstemperatuur, de kwaliteit en de hoeveelheid van de ingrediënten.
WAAROM RIJST HET BROOD NIET ?
Gist vergeten, te weinig gist of oude gist zorgen ervoor dat het brood niet rijst en “plat” blijft.
HOE WERKT DE TIJDVERTRAGING ?
De tijdvertraging kan niet ingesteld worden boven de 13 uur. De ingrediënten kunnen bederven wanneer zij langer dan 13 uur in de broodbakmachine blijven zonder gebakken te worden.
WAAROM MOGEN AAN DE BASIS-INGREDIËNTEN NIET ONMIDDELLIJK EXTRA INGREDIËNTEN WORDEN TOEGEVOEGD?
Om aan het deeg of het brood de juiste vorm te geven en te laten rijzen zoals het hoort, moeten de gedroogde krenten en dergelijke later toegevoegd worden. Bovendien bestaat de kans dat deze ingrediënten stuk gekneed worden tijdens het kneedproces. Zij kunnen aan elkaar gaan kleven en niet gelijkmatig verdeeld worden over het deeg.
KAN ER VERSE MELK GEBRUIKT WORDEN IN PLAATS VAN WATER ?
Dat kan, maar dan dient u ervoor te zorgen dat u dezelfde hoeveelheid vocht behoudt. Bijvoorbeeld : als in een recept 210ml water staat, kunt u dit vervangen door 210ml melk of door 105ml water en 105ml melk. Het is belangrijk dat u de totaal aangegeven hoeveelheid vocht gebruikt.
WAAROM WORDT HET DEEG NIET GEKNEED, OOK ALS DE MOTOR WERKT?
Kijk na of de kneedhaken en de bakvorm juist geplaatst zijn.
HOE LANG DUURT HET OM BROOD TE BAKKEN?
Kijk bij de programmatijden voor de exacte duurtijd.
ALGEMEEN
DE KORST IS SOMS LICHTER SOMS DONKERDER.
Dit kan u zelf instellen door de ‘color’ toets. Voor een lichte korst zet u het apparaat op licht (light). Voor een donkere korst zet u het apparaat op donker (dark).
WAT IS ER GEBEURD WANNEER HET BROOD EVEN HOOG GEKOMEN IS ALS HET DEKSEL ?
U heeft teveel gist en/of suiker gebruikt, waardoor er meer gasbellen ontstaan zijn binnenin het brood en het te veel gerezen is.
WAAROM MAG U GEEN BROOD MAKEN OP BASIS VAN FRUIT MET HET PROGRAMMA “SUPERSNEL” ?
De gisttijd wordt verminderd bij dit programma en wanneer u meer ingrediënten gebruikt, wordt de baktijd ook beïnvloed, zodat u geen mooi resultaat zult krijgen wanneer u dit programma met dergelijke recepten gebruikt.
DE BROODMACHINE KNEEDT TRAGER BIJ HET MAKEN VAN ZWAARDERE BRODEN ?
Dit is een normaal verschijnsel, wanneer u deze recepten gebruikt. Dit is geen probleem voor de machine. Het is wel aan te raden een eetlepel vloeistof toe te voegen.
UW BROOD MISLUKT STEEDS.
Wij adviseren u eenmaal een brood te maken met een kant-en-klare broodmix. Deze kant-en-klare mixen hoeven alleen nog maar aangevuld te worden met water en boter. Is het resultaat goed, dan betekent dat dat uw machine in orde is en zult u de versheid van uw normale ingrediënten moeten controleren. Is het resultaat slecht, dan kunt u overleggen met onze klantendienst of technische dienst wat u het beste kunt doen.
HET TOESTEL WERKT NIET.
Is het ingeschakeld ?
De temperatuur van de broodbakmachine is te hoog.
ER KOMT ROOK UIT DE LUCHTGATEN.
De ingrediënten zijn misschien op het verwarmingelement gemorst.
HET BROOD IS INGEZAKT/ HET MIDDEN IS VOCHTIG.
Het brood werd te lang in de bakvorm gelaten na het bakken.
Er is teveel water of gist gebruikt.
DE BOVENKANT VAN HET BROOD IS GEBARSTEN EN ZIET BRUIN.
Te veel bloem, gist of suiker.
HET BOVENSTE DEEL VAN HET BROOD IS NOG BESTROOID MET BLOEM.
Niet genoeg water.
TE KLEIN BROOD
Niet genoeg bloem, gist, suiker of water
Gebruik van volkorenbloem of bloem die chemische gist bevat
Gebruik van een slecht gisttype.
Gebruik van bloem of gist die niet vers meer is.
BROOD ONVOLDOENDE GEBAKKEN
Stoptoets werd ingedrukt na inschakeling
Het deksel werd geopend tijdens het bakproces.
BROOD IS TE HARD GEBAKKEN
Te veel suiker
Korstkleur op donker gezet
BROOD IS SLECHT GEVORMD.
Niet genoeg bloem
Niet genoeg water
Login